Tané Hermetic Especialistas en puertas herméticas
DEFUNCIÓ SR. FRANCISCO TANÉ
 

El passat juny de 2.016, va morir En Francisco Tané Sala (D.E.P.), als 87 anys. Va ser el continuador de l’empresa familiar fundada pel seu pare l'any 1.921,  creador i impulsor de TANÉ, S.A., empresa que més tard va evolucionar a l'actual TANÉ HERMETIC, S.L.

En Francisco Tané, va ser una persona discreta, amb gran visió de futur i un dels pioners de la industrialització i modernització dels béns d'equip, portes en la seva especialització, per a la indústria agroalimentària a Espanya.

Va ser l'artífex i responsable de transformar una petita fusteria de poble a pocs metres de la plaça Major d'Olot, en el que actualment és i representa TANÉ HERMETIC, S.L., una empresa coneguda a nivell mundial.

Des de la fundació del negoci per part del seu pare, fins als anys 70, el negoci principal era la fusteria tradicional. En els anys 50, van començar a fabricar portes per a les fàbriques d'embotits de la zona, inicialment a base de fusta i suro com a aïllant principal. Així va començar la nova línia de negoci que tan bons resultats obtindria.

Amb en Miguel Jal Duaso de l'empresa LIFES (pionera en la fabricació d'assecadors industrials per a embotits) van desenvolupar els primers assecadors artificials, així com les primeres portes pivotants hermètiques.

A Espanya, en aquells moments no existien ferramentes per a portes pivotants i els fabricava un manyà local. Es van començar a importar els primers accessoris de l'estranger (concretament França) i així va començar la col·laboració primer amb FERMOD i més tard amb FERRO-FRED, SA, actualment CAFF, SA, que iniciava la seva activitat.

A mitjan anys 60, en una exposició internacional, va descobrir la firma Holandesa J. MARKUS, que havia inventat un tancament hermètic per a portes corredisses. Aquest sistema totalment innovador va canviar tota la tecnologia en tancament hermètic que existia fins al moment.

Va ser l’inici d’una relació personal i empresarial amb en Jan Jacob Markus, propietari i director de l'empresa J. MARKUS. Inicialment va començar com a agent en exclusiva per a Espanya i Portugal d'aquesta firma, important les portes completes i més endavant la majoria d'accessoris que no es podien trobar a Espanya. Posteriorment les portes es van fabricar íntegrament en els tallers d'Olot (Girona).

En aquells moments, era molt difícil poder introduir en el mercat nacional les portes corredisses MARKUS, tot i la tecnologia tan avançada que presentaven, ja que el preu era molt elevat en relació a les portes pivotants existents.

Un dels secrets de la introducció d'aquest tipus de portes, era que MARKUS havia construït unes maquetes en miniatura que reproduïen exactament els tipus de portes corredisses que fabricaven, tant amb comandament manual com amb comandament automàtic. Podríem dir que es tractava d'un showroom al domicili del client. Eren unes caixes, tipus maleta, extremadament pesades, que desplaçaven amb molta dificultat i que van mostrar per tot el territori nacional. Per al funcionament i demostració de l'aparell automàtic pneumàtic que portaven incorporades les portes, es necessitava un dipòsit d'aire comprimit que s’havia de carregar a les gasolineres. Aquest dipòsit estava fabricat amb una bombona de càmping gas.

Actualment, totes les portes corredisses hermètiques que hi ha al mercat han adaptat el sistema de tancament inventat per en J. Markus.

Amb el pas dels anys, no sense esforços ni sacrificis, fabricant ja íntegrament les portes a la seva fàbrica d'Olot, va anar incrementant el negoci i va traslladar les instal·lacions a una nova ubicació a La Vall de Bianya (Girona), en uns terrenys de 30.000 m2 d'extensió i 8.000 m2 construïts en l'actualitat.

Aquestes noves instal·lacions van permetre abastar una gran quantitat de clients, tant en el mercat nacional com a l'exportació, el que el va convertir en un dels líders mundials en aquest segment de portes.

En Francisco Tané Sala, Paco pels amics, era un home independent, discret i extravertit. Fet a si mateix, amb una grandíssima intuïció de la vella escola, amb una gran capacitat de treball, caràcter inquiet i esperit innovador. Amb la sort dels que la busquen i creuen en el que estan fent, amb la seva tenacitat i el seu afany per les coses bones i ben fetes, va crear tot el que avui representa TANE HERMETIC, S.L.

Per a ell, la seva vida, era l'empresa; ell solia referir-se a "casa" quan parlava de la fàbrica i encara que portava més de 20 anys jubilat, no hi havia dia que no s'interessés per la marxa del negoci. Els últims mesos, quan la seva salut era fràgil i la seva mobilitat limitada, continuava preguntant cada dia diverses vegades com estava el mercat i si tot funcionava correctament...

Ens queda tot el seu llegat, els seus ensenyaments, el seu amor a la feina i a la bona vida ... Descansi en pau, Paco Tané Sala.

 

                                                  La Vall de Bianya, Juliol de 2.016

 

Veure: 
Més noticies

 

 

 

 

 

 

 

Aquest espai web utiliza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis.

 

Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto